Prevenirea și Tratarea Entorselor de Gleznă: Cum să Rămâi Activ și Fără Dureri în Lunile de Vară

Lunile de vară sunt perfecte pentru a ieși în aer liber și a te bucura de activități fizice, fie că este vorba de alergat, drumeții, jocuri pe plajă sau simple plimbări prin parc. Însă, pe măsură ce nivelul nostru de activitate crește, la fel cresc și riscurile de accidentări.

Una dintre cele mai comune accidentări în această perioadă este entorsa gleznei. Acest articol îți va oferi informații valoroase despre cum să previi și să tratezi entorsele gleznei, pentru a te asigura că te bucuri de o vară activă și fără dureri.

Ce este o entorsă de gleznă?

O entorsă de gleznă apare atunci când ligamentele care susțin glezna sunt întinse peste limita normală sau chiar rupte. Acest tip de accidentare se întâmplă frecvent în timpul activităților care implică mișcări bruște sau neașteptate, cum ar fi alergatul pe teren accidentat sau săriturile.

Prevenirea entorselor de gleznă

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul, iar câteva măsuri simple te pot ajuta să eviți entorsele gleznei:

 1. Încălzirea adecvată: Începe orice activitate fizică cu o încălzire corespunzătoare. Încălzirea ajută la pregătirea corpului pentru efort, reducând riscul de accidentări. Include exerciții dinamice care cresc treptat frecvența cardiacă și mobilitatea  articulațiilor.
 2. Încălțăminte adecvată: Poartă încălțăminte care oferă un bun suport pentru gleznă, mai ales dacă practici sporturi care implică alergat sau sărituri. Evită pantofii cu toc înalt sau cei care nu oferă suficient suport. Asigură-te că pantofii tăi sunt în stare bună și se potrivesc bine pe picior, oferind stabilitate și amortizare adecvată.
 3. Îmbunătățirea flexibilității și mobilității:
  • Stretching zilnic: Include în rutina zilnică exerciții de întindere pentru gambe și glezne. Stretching-ul regulat menține mușchii flexibili, reducând riscul de entorse.
  • Rotații ale gleznei: Stai pe scaun și ridică un picior de la sol. Fă rotații lente ale gleznei în ambele sensuri pentru a menține mobilitatea articulației.
 4. Exerciții de întărire și echilibru: Exercițiile care întăresc mușchii și îmbunătățesc echilibrul pot reduce riscul de entorse.
  • Exerciții cu bandă elastică: Folosește o bandă elastică pentru a întări mușchii din jurul gleznei. Poți face exerciții de rezistență în care miști piciorul în toate direcțiile (înainte, înapoi, lateral) împotriva rezistenței benzii.
  • Ridicări pe vârfuri: Stai pe marginea unei trepte, cu călcâiele în afara treptei. Ridică-te pe vârfuri și apoi coboară încet.
  • Exerciții pe suprafețe instabile: Folosește plăci de echilibru pentru a îmbunătăți propriocepția (capacitatea de a simți poziția și mișcările corpului). Aceste exerciții ajută la dezvoltarea reflexelor rapide și la stabilizarea gleznei.
  • Mers pe teren variat: Practică mersul pe suprafețe diferite, cum ar fi nisipul, iarba sau pietrișul, pentru a-ți obișnui gleznele să se adapteze la diverse condiții.

5.Atenție la terenul de joc: Dacă practici sporturi în aer liber, fii atent la terenul pe care alergi. Evită zonele cu gropi sau denivelări care pot duce la răsucirea gleznei.

6.Adoptă tehnici corecte de mișcare: Învață tehnici corecte de alergat, sărituri și schimbare de direcție pentru a minimiza stresul asupra gleznelor. Consultă un kinetoterapeut sau un antrenor pentru a te asigura că execuți corect mișcările și reduci riscul de accidentare

7.Greutatea corporală: Menținerea unei greutăți sănătoase reduce stresul suplimentar asupra gleznelor și articulațiilor. O greutate corporală adecvată poate diminua riscul de accidentare și de dezvoltare a problemelor articulare pe termen lung.

Tratarea entorselor de gleznă

Dacă ai suferit deja o entorsă de gleznă, este important să acționezi rapid pentru a minimiza durerea și a accelera recuperarea:

 1. Metoda R.I.C.E.: Rest (odihnă), Ice (gheață), Compression (comprimare) și Elevation (ridicare). Aplică gheață pe gleznă pentru a reduce umflarea, folosește un bandaj elastic pentru a comprima zona și ridică piciorul pentru a reduce inflamația.
 2. Consultă un kinetoterapeut: Este esențial să consulți un kinetoterapeut pentru a primi un plan de tratament personalizat. Un specialist te va ajuta să începi mobilizarea cât mai repede, prevenind rigiditatea și favorizând vindecarea corectă a ligamentelor.
 3. Exerciții de reabilitare: Odată ce durerea și inflamația au scăzut, este important să începi exerciții de reabilitare pentru a recâștiga forța și mobilitatea gleznei. Exercițiile de întărire și stretching, sub îndrumarea unui kinetoterapeut, sunt esențiale pentru o recuperare completă.

Importanța recuperării corecte

Mulți oameni fac greșeala de a subestima o entorsă de gleznă și nu urmează un program complet de reabilitare. Este crucial să te asiguri că glezna ta este complet vindecată înainte de a reveni la activitățile normale. O gleznă care nu este recuperată corect poate duce la instabilitate cronică și la un risc crescut de noi entorse.

Concluzie

Entorsele gleznei pot fi frustrante, dar cu măsuri preventive adecvate și un tratament corespunzător, poți reduce semnificativ riscul de accidentare și poți reveni rapid la activitățile tale preferate. Nu uita să consulți un kinetoterapeut pentru un plan de recuperare personalizat și să urmezi sfaturile de prevenire pentru a te bucura de o vară activă și sănătoasă. Prevenirea accidentărilor și tratarea corectă a acestora îți vor permite să te bucuri de mișcare fără dureri, asigurându-te că fiecare pas este unul sigur.