În domeniul sănătății, termenii kinetoterapie și fizioterapie sunt adesea folosiți în mod interșanjabil, ceea ce poate genera confuzie. Cu toate acestea, aceste două discipline prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește abordarea și metodele de tratament.
În acest articol, vom explora aceste diferențe și vom clarifica rolurile distincte ale kinetoterapiei și fizioterapiei în îngrijirea pacienților.
Ce este fizioterapia ?
Dacă în articolul trecut am clarificat ce înseamnă kinetoterapia, acum vom începe prin definirea fizioterapiei, iar apoi să stabilim principalele diferențe.
Așadar, spre deosebire de kinetoterapie, unde se utilizează mișcarea și exercițiile fizice , în fizioterapie utilizăm diferite tehnici sau aparate, cum ar fi masajul sau electroterapia.
Fizioterapia, abordează în principal durerea și inflamația, dar nu numai. Rolul acesteia este de a reduce inflamația, a stimula și grăbi procesul de vindecare ,de relaxare a musculaturii și de a scădea durerea.
Cum funcționează fizioterapia ?
Fizioterapia utilizează agenți fizici naturali sau artificiali pentru ameliorarea simptomatologiei diferitelor afectiuni. Factorii naturali si artificiali sunt apa, aerul, lumina, căldura, mișcarea, electricitatea si vibrațiile. Aceștia acționează asupra organismului si creează in organism diferite reacții.
Care sunt procedurile de fizioterapie ?
Practic, în urma evoluției tehnologice, în momentul de față există o multitudine de aparate de fizioterapie, le vom enumera pe cele pe care le avem disponibile la cabinetul nostru.
În cabinetul nostru utilizăm: Laser de înaltă intensitate, Terapia cu Ultrasunete, Electroterapie, Electroterapie Vacuum, Magnetoterapie, Drenaj limfatic, Parafină și masaj.
Fiecare dintre acestea funcționează pe un principiu diferit, pe factori fizici diferiți, în schimb toate au același obiectiv – redarea capacității optime a pacientului .
Kinetoterapie vs Fizioterapie:
Kinetoterapia și fizioterapia sunt două discipline importante în îngrijirea sănătății, fiecare având rolul său distinct și beneficiile sale specifice. Este important să înțelegem diferențele dintre acestea pentru a putea alege cel mai potrivit tratament în funcție de nevoile individuale ale pacientului.
Cele două, funcționează foarte bine împreună, de multe ori prin procedurile de fizioterapie aducând pacientul în starea necesară pentru a putea începe treptat kinetoterapia. Fizioterapia ne ajută să scădem inflamația și durerea, iar kinetoterapia să reintroducem pacientul în mișcările de zi cu zi.
De altfel , putem spune că în multe cazuri , fizioterapia tratează simptomele, pentru ca mai apoi prin kinetoterapie să ne adresăm cauzei care a dus la acele simptome .
În concluzie, rolul fizioterapiei este reducerea durerii și inflamației, îmbunătățirea funcției și mobilității, recuperarea după leziuni sau intervenții chirurgicale și gestionarea afecțiunilor cronice.